Jouw definitie van succes

succes

Ik weet nog goed toen ik net begon als ondernemer, ruim 16 jaar geleden, of liever gezegd als zelfstandige zonder personeel. Al hield die term me toen nog niet eens zo bezig. Ik zag mezelf meer als starter. Maar starter of zzp-ers, mij hield de volgende vraag mij flink bezig: “Zeg, hoeveel personeel heb jij eigenlijk?”. Een vraag die meestal gesteld werd door van die types die zelf nog geen ondernemer waren, maar braaf in loondienst werkten. Steevast was hun eerste vraag: “Hoeveel man heb jij eigenlijk lopen?” Je bedoelt succes?

Inhoudsopgave

Suckzes

Ik ergerde me alle kleuren van de regenboog aan die vraag. Ik wist ook wel dat ze wilde meten of ik succes had, maar wie zijn zij om te beoordelen hoe succesvol ik ben? Dat bepaal ik toch echt lekker zelf! In die 16 jaar is er niets veranderd. Die loonslaven doen het nog steeds. Bij menig borrel en bijeenkomst. Ik erger me er nog steeds aan, ook al heb ik nu personeel, of liever medewerkers. Wie zijn zij om te bepalen wat mijn definitie van succes moet zijn?

Zonder groei geen succes?

Succes is cultuur bepaald. Het verschilt per land. In Nederland word je al snel succesvol genoemd als je een groot bedrijf uit het niets weet op te bouwen. Met veel personeel dus. Ook de overheid en wetenschap meten succes aan de hand van (de groei van) het aantal personeelsleden. De zogenaamde Birch-index. Maar ik ken zat bedrijven, die wel veel personeel hebben met een jaarrekening die toch eerder op het randje van faillissement balanceert. Noem je dat succes? Tuurlijk voor een deel wel en voor een deel niet. Het is een momentopname. Dus je moet breder kijken, toch?

Kan een zzp-er succesvol zijn?

Met de grote en stijgende groep van zzp-ers, kan groeien in personeel toch niet langer de definitie van succes zijn? De zzp-er die soms bewust kiest voor het zelfstandig bestaan en dus geen personeel wenst. Bijvoorbeeld, omdat ze heel goed weten waar hun beperkingen liggen. Des te beter zou je zeggen? Steeds meer zzp-ers kiezen er bewust NIET voor om werkgever te zijn. Dus geen personeel! Maar daarmee zijn zij toch niet minder succesvol? Ik ken ook zat zzp-ers die heel veel bedrijvigheid creëren en daarmee waarde creëren voor zichzelf en voor hun omgeving (lees: andere zzp-ers, toeleveranciers, grote bedrijven, kleine bedrijven, etc….).

Wat is jouw definitie van succes?

Hoog tijd voor een nieuwe succesdefinitie! En dat is een oproep aan iedereen. Beleidsmakers, wetenschappers en ja ook werknemers. Ik pleit voor een succesdefinitie die gebaseerd is op hoeveel waarde je creëert. Toegevoegde waarde dus. Want waarde is veel meer dan geld alleen. Tuurlijk het vergt wat reken- en denkwerk om die waarde meetbaar te maken. Maar ik roep iedereen op hier aan te mee te werken. Ik weet zeker dat je dan een veel betere uitdrukking krijgt van hoe ondernemend iemand is, hoe ondernemend een land is. Tot de nieuwe definitie er is, antwoord ik met een grote grijns op de vraag: “Zeg, hoeveel personeel heb jij?” met “Dank voor je interesse, maar mijn bedrijf is niet te koop!”

Ondertussen ben ik benieuwd naar jou. Wat is jouw definitie van succes? Reageer hieronder☟

Met succesvolle groeten,

Martijn

Lees meer tips over succesvol ondernemen